POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja uputio je danas pismo svim predsednicima opština u Srbiji upozoravajući na obaveze organa vlasti predviđene Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Tim povodom Poverenik Rodoljub  Šabić je izjavio sledeće:

„I pored pomaka u odnosu na prošlu godinu, generalno ne možemo biti zadovoljni ostvarivanjem prava na slobodan pristup informacijama. Izveštaji koji su pristigli, a i drugi raspoloživi podaci govore da na nivou lokalne samouprave postoje posebni problemi u primeni zakona. Već sam podatak da je jedva 55% opština izvršilo zakonsku obavezu da dostavi godišnji izveštaj o primeni zakona, govori sam za sebe. Moja je obaveza da pažnju ljudi koji rukovode izvršnom vlašću na lokalnom nivou skrenem na te probleme i podsetim na obaveze utvrđene zakonom.

Izuzetno često se krše pravila o postupanju po zahtevima za pristup informacijama utvrđene članom 16. Zakona. Veliki je procenat žalbi podnetih povereniku zbog tzv. „ćutanja administracije“, iako ona nije dopuštena i čak je za nju predviđena prekršajna odgovornost. Česta su odbijanja zahteva u formi obaveštenja, umesto, kako zakon traži, u formi rešenja, sa obrazloženjem i poukom o pravnom leku. U gotovo polovini od ukupnog broja žalbi informacije se daju odmah posle intervencije Poverenika, što govori da se uz malo dobre volje moglo udovoljiti pravu javnosti i izbeći nepotrebno administriranje.

Iako Zakon u članu 38. predviđa da će organi vlasti odrediti jedno ili više službenih lica za postupanje po zahtevu za slobodan pristup informacijama, to je učinjeno u samo oko 60 opština.

Izrada i objavljivanje Informatora o radu, kao obaveza organa vlasti utvrđena je članom 39. Zakona. Ove godine broj opština koji je izvršio ovu obavezu (51) jeste dvostruko veći u odnosu na 2005. g., ali je još uvek manji od trećine ukupnog broja opština, što je, u trećoj godini primene zakona, apsolutno nezadovoljavajuće.

Članom 41. i 42. Zakona predviđene su obaveze organa vlasti u vezi sa obukom kadrova i redovnim održavanjem nosača informacija u vezi sa njihovom dostupnošću javnosti. Ne možemo biti zadovoljni postojećim odnosom prema ovim obavezama. Na edukaciji kadrova, koja se za sada uglavnom zasnivala samo na aktivnostima Poverenika za informacije u saradnji sa NVO sektorom, moraće ubuduće da se radi mnogo više.

Obezbeđenje pretpostavki za ostvarivanje Ustavom i zakonom zajamčenih prava i sloboda građana je glavna obaveza vlasti na svim nivoima. Shodno tome, čak i nezavisno od toga što zakon za neizvršavanje većine gore pomenutih obaveza, predviđa prekršajnu odgovornost, javnost s pravom očekuje da budu otklonjeni svi stvarni i izmišljeni, kadrovski, logistički, materijalni i drugi problemi i obezbeđena dosledna primena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...