Čitaj mi

Na 11. Međunarodnoj konferenciji poverenika za informacije koja je održana u Johanesburgu, Južnoafričkoj Republici od 9. do 13. marta 2019. godine, usvojena je Rezolucija o uspostavljanju Međunarodne konferencije poverenika za informacije kao stalne mreže organa nadležnih za zaštitu prava na pristup informacijama (ICIC). Rezolucijom je usvojena Povelja Međunarodne konferencije poverenika za informacije kojom su, između ostalog, uređeni ciljevi ove mreže, članstvo, kao i unutrašnja organizacija.

Usvajanje Povelje je ključan korak uspostavljanja tešnje saradnje poverenika, zaštitnika građana kao i drugih nacionalnih organa u čijoj je nadležnosti zaštita ostvarivanja prava na pristup informacijama od javnog značaja. Cilj uspostavljanja ove saradnje je zaštita i promocija ovog prava u svim zemljama sveta, a time i jačanje odgovornosti nosilaca javnih funkcija.

Do uspostavljanja organa Međunarodne konferencije poverenika za informacije predviđenih Poveljom sve poslove će obavljati Radna grupa za upravljanje i Sekretarijat kojim rukovodi Poverenik za informacije Ujedinjenog Kraljevstva. Pomoćnica generalnog sekretara Službe Poverenika Nevena Ružić je, kao predstavnica Poverenika, članica Radne grupe.

Tekst rezolucije možete videti ovde: https://www.informationcommissioners.org/resolution


Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacija i zaštite podataka o ličnosti na dan 30.11.2019. U PROCEDURI: 3.958 OBRAĐENO: 85.025

Opširnije...
 Portal otvorenih podataka