POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja uputio je svim ministrima u Vladi Srbije pismo u vezi sa nekoliko pitanja važnim za primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić, s tim u vezi je izjavio:

„I ranije sam više puta skretao pažnju državnim organima na obaveze koje iz zakona proističu. Problemi u primeni zakona a posebno obrazovanje novih ministarstava i kadrovske promene u mnogim ministarstvima su dobar razlog da to ponovim.

Ukazao sam na tri pretpostavke veoma važne za kvalitetniju primenu zakona. Prva se tiče zakonske obaveze rukovodilaca organa da ovlaste jedno ili više lica za postupanje po zahtevima za pristup informacijama. Ta lica treba, pored ostalog da imaju potrebno, pre svega pravničko znanje. Neodređivanje takvih lica kao i odsustvo zamene u slučaju njihovog odsustva pravilo je probleme u primeni zakona, odnosno bitno otežavalo izvršavanje obaveza.

Sledeća pretpostavka za kvalitetnu primenu zakona je obuka zaposlenih o sadržini zakona, kao i o evropskim demokratskim standardima čije poznavanje je neophodno za kvalitetno tumačenje i primenu odredbi Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Do sada je ovom pitanju posvećivana neadekvatna pažnja. S tim u vezi podsetio sam na izričitu zakonsku obavezu organa vlasti, i na odgovarajuće obavezujuće preporuke GRECO-a.

Treća pretpostavka za kvalitetnije ostvarivanje slobode pristupa informacijama je izvršavanje obaveza državnih organa da sačine i na svojoj internet prezentaciji objave dokument pod nazivom Informator o radu u kome će predstaviti sve važne informacije u vezi sa svojim radom  - informacije o organizaciji, kadrovima, budžetu, sredstvima rada, delokrugu, procedurama za ostvarivanje prava i sl.

Nažalost, iako je većina ministarstava objavila ovaj dokument, ili ga uopšte ne ažurira ili to čini sa velikim zakašnjenjem. U nekim slučajevima to je učinjeno samo kao puko izvršavanje zakonske obaveze prezentiranjem oskudnih informacija a neka ministarstva još uvek nisu ni objavila ovaj dokument.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...