POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Povereniku za informacije od javnog značaja obraćao se veći broj novinara iz više medija povodom informacija o finansiranju protekle izborne kampanje. U osnovi interesovanje se svodilo na pitanje: Da li su izveštaji o finansiranju koje su stranke dostavile Republičkoj izbornoj komisiji za javnost dostupne i pre nego što budu objavljene u Službenom glasniku?    

S tim u vezi Poverenik Rodoljub Šabić je izjavio:

„Pod informacijom od javnog značaja zakon podrazumeva svaku informaciju kojom raspolaže organ javne vlasti, nastalu u radu ili u vezi sa radom organa javne vlasti koja je sadržana u određenom dokumentu a odnosi se na nešto što javnost ima opravdan interes da zna.

Svako ima pravo da mu se informacija od javnog značaja učini dostupnom a organ vlasti koji ima informaciju dužan je da je bez odlaganja a najkasnije u roku od 15 dana da tražiocu. Bez značaja je činjenica da li je reč o dokumentima koji se javno objavljuju ili ne.

Izveštaji koje su stranke podnele su bez sumnje dokumenti koji sadrže informacije od javnog značaja. Objavljivanje tih izveštaja je način da se obezbedi njihova dostupnost najširem krugu interesenata ali i pre objavljivanja oni treba da budu dostupni javnosti.

Uostalom izveštaji su sačinjeni, dokumentovani i potpisani od odgovornih u političkim strankama. Oni stoje iza njih i u njima više ništa ne mogu menjati. Sadržina izveštaja neće se menjati čak i u slučaju da RIK, koristeći se svojim pravom i obavezom da izveštaje proveri, konstatuje određene nedostatke, netačnosti ili nedoslednosti.  Takva situacija trebala bi da ima za posledicu aktiviranje zakonom predviđenih mehanizama odgovornosti ali ne bi bila od uticaja za ostvarivanje prava na slobodan pristup informaciji.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...