POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja danas je, sa ekspertima Evropske agencije za rekonstrukciju, razgovarao o nekim specifičnim problemima u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti. U razgovoru je zajednički konstatovano da donošenje novog, sa evropskim standardima usaglašenog zakona kao i uspostavljanje efikasnog mehanizma zaštite podataka o ličnosti  treba da bude jedan od prioritetnih zadataka nove vlasti.    

Tim povodom poverenik Rodoljub Šabić je izjavio: „Zaštita podatka o ličnosti je zaista  akutan problem, sa čijim rešavanjem se očigledno kasni. Ne radi se samo o potrebi da se donese zakon već i o tome da se uspostavi stvarno efikasan mehanizam za ostvarivanje ovog prava. Treba nam pravo rešenje a ne privid rešenja. Naša zemlja je i svojevremeno, 1998. donela Zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji je sa stanovišta osnovnih principa bio blizak tada dominantnim evropskim standardima ali je, u primeni, ostao bez realnih efekata.

Nije slučajno da poslednji Izveštaj Komisije EU konstatuje da zaštita podataka o ličnosti kod nas postoji samo teorijski ali ne i praktično. Pravo na zaštitu podataka o ličnosti zajamčeno je i novim Ustavom Srbije. Zaista je šteta što je ta zaštita ostala samo na apstraktnom nivou i što je Ustavni zakon ne operacionalizuje i njom se uopšte ne bavi. To rešavanje problema može odložiti u nedogled, što je ozbiljan propust koji svakako treba ispraviti.

Ne bi smeli ignorisati dešavanja u realnom životu koja upozoravaju na rastuće dimenzije problema. Tipičan primer predstavlja odlaganje primene novog zakona o   biometrijskim, elektronskim čipom snabdevenim ličnim kartama, odnosno dileme i nesporazumi koji su se u vezi sa tim otvorili. Sa stanovišta zaštite podataka o ličnosti, takođe je veoma delikatna oblast zdravstvene zaštite i podaci o ličnosti koji se u njoj prikupljaju što je bilo posebna tema današnjeg razgovora.

Ohrabrujuće je što bi u stvaranju pretpostavki za uspostavljanje efikasnog sistema zaštite podataka o ličnosti mogli da računamo i na pomoć eksperata Evropske agencije za rekonstrukciju. To, uz činjenicu da se pomoć nudi i sa drugih strana kao i da u našim stručnim krugovima već postoje pripremljeni seriozni predlozi odgovarajućih normativnih i drugih rešenja govori da se, uz uslov da postoji politička volja, problem  može rešiti na kvalitetan način.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...