POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković i Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić razgovarali su danas o problemima ostvarivanja i zaštite slobode pristupa informacijama od javnog značaja.

Tim povodom, Poverenik Rodoljub Šabić je izjavio:

„Smatrao sam svojom obavezom da u razgovoru posebno naglasim potrebu da se u toku zakonodavne aktivnosti u Skupštini vodi računa o jedinstvu i konzistentnosti pravnog sistema. Uvažavajući tu potrebu, kao i iskustva i standarde demokratskih država, nužno je Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja tretirati kao fundamentalni u vezi sa pitanjima omogućavanja pristupa dokumentima u posedu vlasti. Neprincipijelno je i loše da s jedne strane imamo vrlo liberalan Zakon o slobodnom pristupu informacijama, a da se sa druge strane pojedinim drugim zakonima u nekim oblastima dovodi u pitanje, snižava, pa čak i potpuno anulira ostvareni nivo slobode pristupa informacijama. Nažalost, takvih slučajeva je bilo, a izuzetno drastičan primer je aktuelni Predlog zakona o stranim ulaganjima.

Zbog najavljenog okončanja aktivnosti na usaglašavanju teksta Nacrta novog Ustava, važan povod za razgovor sa Predsednikom Skupštine, koji je ujedno i Predsednik Ustavnog odbora, je bila potreba da se pravo na slobodan pristup informacijama zajamči kao ustavno pravo. Veoma je važno da Srbija svojim novim Ustavom zajamči pravo na slobodan pristup informacijama. To treba učiniti na jasan i nedvosmislen način, što nije bio slučaj sa nekim ranije ponuđenim formulacijama, poput „prava na obaveštenost“, povodom čega se Poverenik za informacije još početkom jula pismom obratio članovima Ustavnog odbora.

Samo garancija slobode pristupa informacijama koja podrazumeva pristup javnosti dokumentima u posedu vlasti, a ne informisanje javnosti posredstvom izvedenih i obrađenih informacija, saopštenja i sl., može da omogući da slobodan pristup informacijama bude važan mehanizam demokratske kontrole vlasti i snažno antikorupcijsko sredstvo.

Predsednik Skupštine mi je pružio uveravanja da će se u daljim aktivnostima o pitanjima o kojima smo razgovarali maksimalno voditi računa.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...