POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja učestvovao je u radu Konferencije „Primena Zakona o slobodnom pristupu informacijama - godinu i po dana posle“, koju je organizovala Koalicija NVO za slobodu pristupa informacijama u koordinaciji Fonda za otvoreno društvo i uz podršku Evropske agencije za rekonstrukciju i Saveta Evrope.

Na konferenciji su, pored predstavnika organizatora, učestvovali brojni domaći i strani eksperti.

Poverenik Rodoljub Šabić govorio je o ostvarenim rezultatima i problemima u primeni Zakona. Poverenik je podsetio na to da su neki problemi, kao nedovoljan nivo obučenosti ljudi u organima vlasti, nepostojanje sistema nadzora, odsustvo odgovornosti za prekršioce Zakona, nepostojanje mehanizma za prinudno izvršenje odluka Poverenika i odsustvo potrebnih komplementarnih zakona, već hronični.

Poverenik Rodoljub Šabić je, pored ostalog, naglasio sledeće:

„Navedeni problemi su veliki i brojni, i kao takvi su ozbiljan razlog za brigu onoh koji žele uspešnu primenu ovog Zakona. Ali, još veći razlog za brigu vidim u činjenici da se radi o problemima koji su odavno uočeni, na koje sam i sam više puta i formalno ukazivao, a da, i pored toga, Vlada i nadležna ministarstva, odgovorna za njihovo rešavanje, ni nakon toliko vremena, nisu preduzela gotovo ništa.“


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...