Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja je pismom, koje je uputio  predsednicima upravnih odbora i direktorima javnih preduzeća na republičkom i pokrajinskom nivou, upozorio odgovorne na propuste u izvršavanju obaveza koje javna preduzeća imaju po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.         

Tim povodom Poverenik Rodoljub Šabić  izjavio je sledeće:

„Javna preduzeća koja imaju javna ovlašćenja u pogledu obaveza Zakon je izjednačio sa državnim organima. Međutim, sva ona su, bez izuzetka, propustila da izvrše obaveze podnošenja izveštaja o primeni Zakona i izrade i objavljivanja informatora o svom radu.

Neizvršavanje zakonskih obaveza ne treba tolerisati nikad, pa ni u ovom slučaju. Većina javnih preduzeća uz javna ovlašćenja raspolažu i velikom državnom imovinom. Zato pristup javnosti informacijama o njihovom radu ima višestruki značaj, uključujući, razume se, i borbu protiv korupcije.

Pismima, koja sam uputio, upozorio sam odgovorne i zatražio objašnjenje, očekujući određene efekte. Ako ti efekti izostanu, prava, ali i dužnost Poverenika je da donese rešenja kojima će i formalno naložiti izvršavanja određenih obeveza. Naravno, u slučaju potrebe, obezbeđenje izvršenja ovih rešenja po Zakonu je dužnost Vlade Srbije.“

 


Zbirni mesečni statistički

podaci iz oblasti dostupnosti

informacijama i zaštite

podataka o ličnosti

na dan 30.6.2020.

U PROCEDURI: 3.337

OBRAĐENO: 90.777

Opširnije...
 Portal otvorenih podataka