POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja je pismom, koje je uputio  predsednicima upravnih odbora i direktorima javnih preduzeća na republičkom i pokrajinskom nivou, upozorio odgovorne na propuste u izvršavanju obaveza koje javna preduzeća imaju po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.         

Tim povodom Poverenik Rodoljub Šabić  izjavio je sledeće:

„Javna preduzeća koja imaju javna ovlašćenja u pogledu obaveza Zakon je izjednačio sa državnim organima. Međutim, sva ona su, bez izuzetka, propustila da izvrše obaveze podnošenja izveštaja o primeni Zakona i izrade i objavljivanja informatora o svom radu.

Neizvršavanje zakonskih obaveza ne treba tolerisati nikad, pa ni u ovom slučaju. Većina javnih preduzeća uz javna ovlašćenja raspolažu i velikom državnom imovinom. Zato pristup javnosti informacijama o njihovom radu ima višestruki značaj, uključujući, razume se, i borbu protiv korupcije.

Pismima, koja sam uputio, upozorio sam odgovorne i zatražio objašnjenje, očekujući određene efekte. Ako ti efekti izostanu, prava, ali i dužnost Poverenika je da donese rešenja kojima će i formalno naložiti izvršavanja određenih obeveza. Naravno, u slučaju potrebe, obezbeđenje izvršenja ovih rešenja po Zakonu je dužnost Vlade Srbije.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...