POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, u pismu danas upućenom svim republičkim ministarstvima, ukazao je na probleme bitne za primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.    

U pismu se, pored ostalog, ukazuje na to da čak sedam od ukupno sedamnaest ministarstava nije izvršilo svoju zakonsku obavezu izrade i objavljivanja informatora o svom radu, a da ni preostalih deset, koji su svoj informator objavili na internetu, informacije ne ažuriraju uopšte ili ih ažuriraju neredovno.

U vezi sa sadržinom objavljenih informatora Poverenik je ukazao na to da su neki podaci, za koje je inače evidentno interesovanje javnosti, veoma oskudni ili ih uopšte nema. Radi se o podacima, kao što su oni o primanjima, troškovima, javnim nabavkama, raspoloživoj opremi, broju zaposlenih ili o najznačajnijim mišljenjima i stavovima u vezi sa primenom zakona.

Osim što je podsetio na to da je neizvršavanje odavno dospele zakonske obaveze objavljivanja informatora prekršaj kažnjiv po zakonu, Poverenik je i naglasio potrebu i važnost toga da, pri postojećem visokom stepenu nediscipline organa vlasti, od republičkih do lokalnih, prema obavezama koje imaju po zakonu, ministarstva, kao najvažniji organi uprave, u pogledu izvršavanja obaveza daju pozitivan primer koji bi sledili i drugi organi.

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...