POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Povodom Svetskog dana slobode medija, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović daje sledeće saopštenje:

„U vremenima kao što je današnje, koja su protkana raznim sukobljenim interesima, istinita, tačna i blagovremena informacija jedna je od najvećih vrednosti. Upravo stoga uloga novinara i medija je svakim danom sve značajnija. Nažalost, prisutna je pojava da se sloboda medija ne poštuje u neophodnoj meri, što se negativno odražava na pravilno informisanje građana. Zato je potrebno svakodnevno raditi na jačanju slobode medija kako bi novinari mogli svoju tako značajnu dužnost da obavljaju u skladu sa visokim standardima svoje profesije.

S druge strane, mora se naglasiti da se, nažalost, ni mediji ne ponašaju u svim situacijama dovoljno profesionalno i sasvim nepristrasno, što negativno utiče kako na objektivno informisanje javnosti tako i na percepciju građana o kvalitetnom ostvarivanju uloge medija u društvu.

Poverenik podseća da su slobodni mediji preduslov slobodnog društva i da su slobodni novinari, koji bezbedno i dostojanstveno obavljaju svoju profesiju, uslov za ostvarenje slobode medija i informisanje građana o svim događajima i pojavama od javnog značaja.

Istovremeno, Poverenik ukazuje na neophodnost zaštite privatnosti i podataka o ličnosti prilikom informisanja javnosti i zahvaljuje svim medijima na poštovanju ovih prava građana u dosadašnjem radu“.


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...