POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Povodom interesovanja građana i medija za stav Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u vezi sa obradom podataka o ličnosti koja će se vršiti u okviru popisa koji počinje 1. oktobra ove godine, Poverenik, sa stanovišta svog delokruga u pogledu primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, ukazuje da je sprovođenje popisa uređeno Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine, te da je tim zakonom uspostavljen pravni osnov za obradu podataka o ličnosti koju će vršiti Republički zavod za statistiku u svrhu proizvodnje i objavljivanja podataka zvanične statistike.

Podsećamo da se, saglasno odredbama Zakona o zvaničnoj statistici, pod zvaničnom statistikom podrazumeva obezbeđivanje reprezentativnih podataka i informacija o masovnim ekonomskim, demografskim i društvenim pojavama, i to za potrebe korisnika tih podataka i informacija, koji mogu biti privredni subjekti i njihova udruženja, državni organi, organi autonomnih pokrajina, organi jedinica lokalne samouprave, kulturne, obrazovne i naučne institucije, kao i najšira javnost, a da je Republički zavod za statistiku državni organ čija je nadležnost određena Zakonom o ministarstvima i odnosi se na obavljanje poslove vezanih za organizaciju i sprovođenje statističkih istraživanja, prikupljanje, obradu, statističku analizu i objavljivanje statističkih podataka.

U tom kontekstu, obrada podataka o ličnosti u okviru popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine vrši se u javnom interesu i predstavlja pravnu obavezu Republičkog zavoda za statistiku, a Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine usklađen je sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Imajući u vidu izneto, u ovom trenutku ne postoje indicije koje bi ukazivale na to da će obrada podataka o ličnosti u okviru predstojećeg popisa stanovništva, domaćinstava i stanova biti u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Međutim, budući da se nepravilnosti u vezi sa obradom podataka o ličnosti nikada ne mogu unapred potpuno isključiti, upućujemo sve zainteresovane da se radi dobijanja informacija o popisu obraćaju neposredno Republičkom zavodu za statistiku, kao rukovaocu podacima, i pozivamo sve subjekte koji, nakon dobijenih informacija budu smatrali da se obrada podataka o ličnosti vrši suprotno odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti,  o tome obaveste Poverenika.


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...