POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja ocenjuje da su pojedine odredbe Predloga Zakona o Vladi, koji Narodna skupština treba da razmatra na sednici koja je u toku, u suprotnosti sa demokratskim standardima na kojima se zasniva pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.      

Ukazujući posebno na odredbu člana 39 stav 2 Predloga zakona o Vladi koja glasi: «Konkretne spise i dokumente Vlada i organi državne uprave moraju dostaviti Narodnoj skupštini samo na zahtev Anketnog odbora», poverenik Rodoljub Šabić je izjavio:

«Navedena odredba problematična je već na prvi pogled i sa stanovišta ustavom utvrđenog odnosa Vlade i Skupštine. Istovremeno, sa stanovišta prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja usvajanjem jedne ovakve odredbe javnosti bi bila upućena izuzetno loša poruka.

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, bar načelno, jemči i građanima i medijima pravo na uvid u svaki dokument koji sadrži informaciju od javnog značaja. U korelaciji sa tim pravom treba da budu obaveze organa vlasti, uključujući i Vladu i organe državne uprave.

Ako uprkos tome Vlada i organi državni uprave misle da čak ni najvišem organu zakonodavne vlasti, osim izuzetno, ne moraju da omoguće uvid u konkretne dokumente onda je jasno da građani i mediji za tako nešto nemaju nikakve šanse.

Usvajanjem jedne ovakve odredbe bila bi, indirektno, u velikoj meri dezavuisana prava zajamčena Zakonom o slobodanom pristupu informacijama od javnog značaja, pa očekujem od poslanika Narodne skupštine da odgovarajućim amandmanima na Predlog zakona to spreče.

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...