POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Inicijativa 2020 logo

 4. SASTANAK INICIJATIVE 2020

12.-13. oktobar 2023, Dubrovnik

 

Članice Inicijative 2020, na svom 4. redovnom godišnjem sastanku održanom u Dubrovniku, 12. i 13. oktobra 2023. godine, raspravljale su o dostignutim standardima postupanja nacionalnih institucija zaduženih za pravo na pristup informacijama, otvorenim pitanjima primene prava po pojedinačnim zahtevima i o proaktivnoj objavi informacija. Poseban naglasak bio je usmeren na problem „ćutanja uprave“ i zloupotrebe prava na pristup informacijama.

Članice Inicijative 2020 izdaju

 ZAJEDNIČKO SAOPŠTENjE

 

 1. Radi osiguranja pravilne i efikasne primene prava, obveznicima zakona kojim se uređuje pravo na pristup informacijama se preporučuje puna i dosledna primena dostignutih i potvrđenih standarda nacionalnih institucija zaduženih za nadzor i zaštitu prava u ovom području.

2. „Ćutanje uprave“ derogira pravo građana na pristup informacijama od javnog značaja. U pravnom sistemu treba iznaći efikasne mehanizme sankcionisanja odgovornih lica u organima javne vlasti koji učestalo ignorišu zahteve građana.

3. Zloupotreba prava na pristup informacijama od strane nekorektnih tražilaca značajno opterećuje rad organa javne vlasti i direktno šteti ostvarivanju prava na pristup informacijama. Cilj tih zahteva nije obezbeđivanje transparentnosti, otvorenosti i kontrole vlasti, već ometanje rada organa javne vlasti ili takvi zahtevi imaju lukrativne ciljeve. Takvo postupanje je nedopustivo, izuzetno šteti pravu na pristup informacijama i pretvara ga u njegovu suprotnost.

Stoga je u nacionalnom okviru nužno pravno urediti institut zloupotrebe prava na pristup informacijama, odnosno nepoštenog korišćenja prava.

4. Sledeći sastanak Inicijative 2020 održaće se 2024. godine u Crnoj Gori.

 

ČLANICE INICIJATIVE 2020

Dubrovnik, 13. oktobar 2023.


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...