POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja očekuje da će Vlada Srbije problem sa pristupom informacija iz ugovora o koncesiji za auto-put Horgoš-Požega rešiti u dogledno vreme u skladu sa legitimnim interesima naše javnosti. Ocenjujući da mnogi postupci i izjave odgovornih mogu izazivati dileme u pogledu faktičkog stanja i značenja i domašaja ustavnih i zakonskih odredbi kojima se jemči sloboda pristupa informacijama Poverenik Rodoljub Šabić je posebno naglasio:  

„Ustav Srbije u članu 51 stav 2 jemči pravo na pristup podacima koji su u posedu vlasti, u skladu sa zakonom. Zakon o slobodnom pristupu informacijama utvrđuje i razrađuje ovo pravo i pored toga u članu 8 izričito predviđa da ono može biti ograničeno samo izuzetno i samo „ograničenjima propisanim ovim zakonom ako je to neophodno u demokratskom društvu radi zaštite od ozbiljne povrede pretežnijeg interesa zasnovanog na Ustavu i zakonu“.

Tačka 24.2 Ugovora o koncesiji predviđa da su doslovno sve informacije o izgradnji i održavanju auto-puta poverljive i da naša javnost ni jednu informaciju ne može dobiti bez dozvole stranog partnera, pa je očigledno suprotna odredbama ustava i zakona. Takva odredba dezavuiše odredbe našeg javno pravnog poretka odnosno njihovu primenu stavlja u zavisnost od volje stranih partnera, što je neprihvatljivo.

Događanja u vezi sa ugovorom o koncesiji morala bi da predstavljaju ozbiljno upozorenje na dve stvari o kojima se očigledno ne vodi dovoljno računa.

Prvo, svi naši organi vlasti su dužni da svoje postupanje uključujući i aranžmane sa stranim partnerima u potpunosti usklade sa obavezama koje imaju po našem Ustavu i zakonu. Nigde u svetu se komercijalnim ugovorima ne može zadirati u javno pravni poredak. Naš Ustav predviđa da čak i ratifikovani međudržavni ugovori moraju biti u skladu sa njim.

Drugo, primena novih pravnih standarda sa kojima se u procesu usklađivanja našeg pravnog sistema sa sistemom Evropske Unije sve više i sve brže suočavamo, nije stvar volje nego i znanja odnosno poznavanja i razumevanja, očigledno je veoma važno da se na globalnom državnom nivou organizuju i sprovode kvalitetni programi obuke. U više navrata sam predlagao da se to čini, a podsećam da je i jedna od nerealizovanih preporuka Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) našoj zemlji upravo organizovanje i sprovođenje takvog programa obuke kao i kampanje kojom bi se i naša najšira javnost upoznala sa sadržinom i domašajima Zakona o slobodnom pristupu informacijama.“

 

Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...