POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić danas je sa prof. Vladimirom Goatijem i prof. Zoranom Lučićem, predsednicima Upravnih odbora nevladinih organizacija Transparentnost - Srbija i Cesid, potpisao protokole o saradnji. Saradnja ima za cilj unapređenje slobodnog pristupa informacijama, razvoj mehanizama za ostvarivanje prava i promovisanje korišćenja ovog prava od strane svih građana. Saradnja pretpostavlja promociju, podršku i tehničku pomoć u pomenutim procesima.        

Povodom navedenog, poverenik Rodoljub Šabić izjavio je sledeće:

«Potpisivanje ovih sporazuma ima dvostruki značaj. Principijelna vrednost ovih sporazuma ogleda se u činjenici da uspostavljanje nezavisnih institucija tzv. ''četvrte vlasti'' u otvorenom demokratskom društvu nužno podrazumeva značajnu ulogu relevantnih subjekata iz nevladinog sektora.

Međutim, u ovom trenutku smatram značajnijim praktični značaj ovog sporazuma. Saradnja sa dva nesporno reprezentativna subjekta iz nevladinog sektora je način da se umanje štetni efekti velikog logističkog deficita koji je u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja nastao kao posledica neodgovornog i nespremnog delovanja odgovornih državnih organa.

Verujem, da će zajednička aktivnost koja će potrajati više meseci imati veoma korisne efekte kako na planu afirmacije demokratskih principa sadržanih u zakonu, tako i na planu monitoringa primene zakona, budući da će pre ili kasnije, pored ostalog, morati da se postavi pitanje odgovornosti zbog nepotrebne docnje u primeni ovog važnog zakona.«

 

Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...