POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

03.12.2008.Povodom obeležavanja Evropskog dana zaštite podataka poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da je unapređenje zaštite podataka o ličnosti jedan od glavnih izazova za Republiku Srbiju u 2012. godini.

„Usaglašavanje našeg pravnog poretka sa evropskim standardima zaštite podataka o ličnosti i ozbiljan rad na primeni ovih standarda u praksi su dvostruka obaveza države. Važno je da što pre nadoknadimo ono što je propušteno. Natonasupućuju kako formalne obaveze, tako, što je još važnije, potreba  unapređenjazaštiteprivatnostigrađanaodnosno u što je moguće većoj meri smanjenja rizikaodzloupotrebenjihovihličnihpodataka. U vreme kad je i u SE i u EU aktuelno uspostavljanje novih, kavalitetnijih i oštrijih standarda zaštite podataka o ličnosti, krajnje je vreme da mi kod nas obezbedimo primenu bar onih starih.“

Dan zaštite podataka drugi put je organizovan u Srbiji. 

Evropski dan zaštite podataka obeležava se širom Evrope u cilju unapređenja svesti javnosti o značaju prava na zaštitu podataka i podizanja standarda zaštite privatnosti i podataka o ličnosti, zajedno ga obeležavaju Evropska komisija i Savet Evrope. Ove godine navršava se 31 godina od kada su države članice Saveta Evrope potpisale prvi međunarodni sporazum o zaštiti podataka o ličnosti – Konvenciju o zaštiti pojedinaca u vezi sa automatskom obradom podataka o ličnosti, poznatu i kao Konvencija 108.

Pored poverenika Rodoljuba Šabića, skup su otvorili i Saša Janković, Zaštitnik građana i gđa Antje Rotemund, šefica misije Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

Tokom radnog dela skupa, poverenik g-din Šabić predstavio je slučajeve iz prakse Poverenika koji su obeležili 2011. godinu i ukazao na rastuće izazove zaštite podataka o ličnosti i privatnosti u Republici Srbiji.

Skup su organizovali Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Partneri za demokratske promene Srbija, uz podršku Fonda za otvoreno društvo, Srbija.Organizaciju skupa podržali su i Razvojni program Ujedinjenih Nacija Srbija (UNDP) i Program za podršku medijima u Srbiji (IREX-USAID).

Za dodatne informacije o ovom događaju možete se obratiti organizaciji Partneri za demokratske promene Srbija, na telefone +381 11 3231 551, 3231 552, ili na office@partners-serbia.orgwww.partners-serbia.org .

Za informacije o radu Poverenika za informacije od javnog javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti posetite stranicu www.poverenik.rs.

 

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...