POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

corax

Skup povodom obeležavanja

 

 

Evropskog dana zaštite podataka o ličnosti
i

 

Tridesetogodišnjice usvajanja Konvencije o zaštiti pojedinaca u vezi sa automatskom obradom podataka o ličnosti

 

 

 

Povodom obeležavanja Evropskog dana zaštite podataka poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da je unapređenje zaštite podataka o ličnosti jedan od glavnih izazova za Republiku Srbiju u 2011. godini.

„Usaglašavanje našeg pravnog poretka sa evropskim standardima zaštite podataka o ličnosti i ozbiljan rad na primeni ovih standarda u praksi su dvostruka obaveza države. Na to nas obavezuju izričite odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a i nezavisno od toga neophodnost unapređenja zaštite privatnosti građana i smanjenje rizika od zloupotrebe njihovih ličnih podataka u što većoj meri.

 

Evropski dan zaštite podataka obeležava se širom Evrope u cilju unapređenja svesti javnosti o značaju prava na zaštitu podataka i podizanja standarda zaštite privatnosti i podataka o ličnosti, a već petu godinu zajedno ga obeležavaju Evropska komisija i Savet Evrope. Ove godine navršava se 30 godina od kada su države članice Saveta Evrope potpisale prvi međunarodni sporazum o zaštiti podataka o ličnosti – Konvenciju o zaštiti pojedinaca u vezi sa automatskom obradom podataka o ličnosti, poznatu i kao Konvencija 108.

Dan zaštite podataka prvi put je organizovan u Srbiji.

Pored poverenika Rodoljuba Šabića, skup su otvorili i Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije, Nj.E. ambasador Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Nadia Ćuk, zamenica Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara Saveta Evrope u Srbiji, Saša Janković, zaštitnik građana i Jadranka Jelinčić, izvršna direktorka Fonda za otvoreno društvo, Srbija.

Tokom radnog dela skupa, domaći i regionalni stručnjaci govorili su o zakonodavnim rešenjima, iskustvima i problemima u oblasti zaštite podataka o ličnosti u Republici Sloveniji i dosadašnjoj praksi Poverenika.

Skup su organizovali Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Partneri za demokratske promene Srbija, uz podršku Fonda za otvoreno društvo, Srbija.

Za dodatne informacije o ovom događaju možete se obratiti organizaciji Partneri za demokratske promene Srbija, na telefone +381 11 3231 551, 3231 552, ili na office@partners-serbia.org, www.partners-serbia.org

Za informacije o radu Poverenika za informacije od javnog javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti posetite stranicu www.poverenik.rs.


 

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...