Zaštita podataka o ličnosti u vreme pandemije COVID-19

ponedeljak, 9 mart 2020 09:07

Poverenik upozorava medije da ne objavljuju podatke o ličnosti obolelih od korona virusa

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti apeluje na sredstva javnog informisanja da se uzdrže od objavljivanja podataka o licima koja su inficirana korona virusom.

U poslednjih nekoliko dana učestale su senzacionalističke vesti o državljanima Republike Srbije koji su zaraženi, pri čemu se objavljuju informacije o tim licima koje njihov identitet čine određenim ili odredivim.

Pored činjenice da je ovakvo objavljivanje podataka direktno suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima, Poverenik napominje da su podaci o zdravstvenom stanju posebna vrsta podataka o ličnosti, čija obrada je veoma restriktivna.

Objavljivanjem takvih informacija ovim građanima, pored narušenog zdravlja, ugrožava se privatnost i dostojanstvo.

https://bit.ly/2yDxnnn

Prepoznajući COVID19 kao globalni izazov, Global Privacy Assembly (GPA) je osnovala Radnu grupu COVID19 s ciljem da prati primenu mera zaštite javnog zdravlja koje se sprovode širom sveta tokom pandemije COVID19 i razmatra da li te mere i koliko otežavaju ili onemogućavaju poštovanje zaštite podataka o ličnosti građana i njihove privatnosti.

Učešće u ovoj radnoj grupi je uzelo više od 30 organizacija iz svih globalnih regiona, kako bi sveobuhvatno istražili predmetnu problematiku i iznašli realni balans između podrške sprovođenju potrebnih mera koja su funkciji borbe protiv pandemije i poštovanja zaštite podataka o ličnosti građana i njihove privatnosti.

GPA je na svojoj internet stranici kreirala posebnu sekciju sa vestima iz oblasti zaštite podataka o ličnosti u vreme trajanja pandemije COVID19, pod nazivom GPA COVID-19 Response Repository ;Cilj uspostavljanja ove sekcije je ne samo kontinuirano informisanje o ovoj materiji, nego i razmena znanja, prezentacija studija slučaja, davanje smernica i alata za rad i postupanje, kao i pružanje druge podrške članovima GPA.

Više detalja možete naći na https://globalprivacyassembly.org/global-privacy-assembly-launches-covid-19-taskforce/  

Ukinuto je vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije

Narodna skupština Republike Srbije, na Drugoj sednici za vreme vanrednog stanja, održanoj 6. maja 2020. godine, donela je Odluku o ukidanju vanrednog stanja (dalje: Odluka), koja je objavljena u "Službenom glasniku RS", broj 65/2020. Odluka je stupila na snagu danom objavljivanja, odnosno 6. maja 2020. godine.

Odlukom je ukinuto vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije, proglašeno 15. marta 2020. godine.

Donet je Zakon o važenju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja

Narodna skupština Republike Srbije, na Drugoj sednici za vreme vanrednog stanja, održanoj 6. maja 2020. godine, donela je Zakon o važenju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike Srbije donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila (dalje: Zakon), koji je objavljen u "Službenom glasniku RS", broj 65/2020. Zakon je stupio na snagu 6. maja 2020. godine.

#COVID_RS Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović, pozdravlja zajedničko saopštenje „Obaveza dokumentovanja ne prestaje u krizi, nego postaje još značajnija“, koje su 4 maja 2020. godine potpisali Međunarodna konferencija poverenika za informacije (ICIC), u čijem radu učestvuje Poverenik, Međunarodni savet arhivista (ICA), UNESCO i još nekoliko drugih organizacija.

U predmetnom saopštenju, ICIC, ICA, UNESCO i drugi pozivaju organe vlasti, poslovni sektor i istraživačku zajednicu širom sveta, da dokumentuju odluke koje su doneli i transakcije koje su ostvarili za vreme trajanja pandemije COVID-19, kao korisne za današnje vreme i za budućnost.

Iskustvo nas uči da je sačuvana dokumentacija koja je nastala tokom drugih pandemija, npr. „Španskog gripa“ (1918), bila od velike koristi za savladavanje problema i nedaća u narednim, sličnim situacijama. U tom smislu, građa nastala tokom pandemije virusa COVID-19 biće od velike koristi u daljem izučavanju pandemije u cilju blagovremenog preduzimanja potrebnih mera.

https://www.informationcommissioners.org/icic-signs-joint-statement-on-the-duty-to-document-decisions-and-transactions-now-and-for-the-futurе

Zbirni mesečni statistički podaci
iz oblasti dostupnosti informacijama
i zaštite podataka o ličnosti
na dan 31.5.2020.

U PROCEDURI: 3.337
OBRAĐENO: 90.777

Opširnije...
 Portal otvorenih podataka