POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi


26.11.2008Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je povodom obraćanja više građana u vezi sa problemima u realizaciji tzv. BusPlus programa, izvršio nadzor nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane Društva za marketing i usluge „Apex Solution Technology" d.o.o.

Nakon sprovedenog nadzora Poverenik je ovom preduzeću zabranio obradu određenih ličnih podataka učenika osnovnih škola i naložio preduzimanje određenih mera.

S tim u vezi poverenik Rodoljub Šabić izjavio je sledeće:

„Postupak nadzora sproveden je povodom predstavki u kojima je ukazivano da su đacima osnovnih škola podeljena dva obrasca, koje roditelji treba da popune, jedan pod nazivom „Zahtev za izdavanje personalizovane beskontaktne smart kartice", a drugi pod nazivom „Zahtev za pristupanje Plus benefit programu", pri tom bez napomene da navedeni drugi formular nije obavezno popuniti i da isti služi isključivo u marketinške svrhe.

Nakon sprovedenog nadzora doneo sam rešenje kojim sam zabranio Društvu za marketing i usluge „Apex Solution Technology" d.o.o. dalju obradu sledećih podataka: adresu stanovanja, broj mobilnog telefona, broj fiksnog telefona i e-mail adresu koji su sadržani u podacima pod nazivom „Zahtev za izdavanje personalizovane beskontaktne smart kartice", kao i da se u svim dostavljenim popunjenim obrascima u papirnom obliku izvrši brisanje ovih podataka (o čemu će sačiniti poseban zapisnik), jer za obradu navedenih podataka ne postoji pravni osnov. Rok za izvršenje ovih naloga je tri dana od dana prijema ovog rešenja.

I u vezi sa Obaveštenjem o obradi, koje se nalazi u okviru obrasca „Zahtev za pristupanje Busplus benefit programu", društvu za marketing i usluge „Apex Solution Technology" d.o.o su rešenjem dati odgovarajući nalozi. Naloženo je, radi otklanjanja drugih povreda Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, da u Obaveštesu odnosno obrascu jasno, nedvosmisleno naznači učenicima, odnosno roditeljima da nisu u obavezi da daju podatke tražene ovim obrascem, odnosno da nisu u obavezi da ga popune. Društvu je takođe naloženo da sve osnovne škole sa teritorije grada Beograda koje prikupljaju podatke učenika upozna sa odgovarajućim merama zaštite podataka. Rok za izvršenje ovih naloga je sedam dana od dana prijema ovog rešenja.

O izvršenju rešenja i preduzetim merama Rukovalac podataka „Apex Solution Technology", d.o.o.  je dužan da pismenim putem obavesti Poverenika u roku od osam dana od dana prijema rešenja, uz istovremeno dostavljanje primerka zapisnika o sprovođenju naložene mere."


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...