POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

 

26.11.2008Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zadovoljan je odgovorom i reakcijom Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) na Upozorenje koje mu je uputio zbog nezakonitosti u obradi podataka o ličnosti osiguranika.

RFZO je u odgovoru potvrdio da će u svemu postupiti u skladu sa Upozorenjem, te da su sve organizacione jedinice Fonda već obaveštene da odmah prestanu sa nezakonitom obradom podataka.

Poverenik je prethodno sproveo postupak nadzora u kome je utvrdio da RFZO radi isplate naknada za privremenu sprečenost za rad, traži od poslodavaca da od osiguranika pribave kompletne ocene lekarske komisije i da ih potom dostave Fondu. RFZO je kao "osnov" za takvu obradu podataka navodio odredbe Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

S tim u vezi, poverenik Rodoljub Šabić je izjavio sledeće:

"Ustav Srbije predviđa da pravni osnov za obradu podataka o ličnosti osim dobrovoljnog i izričitog pristanka lica o čijim podacima se radi može biti samo zakon, ne i pravni akt manje pravne snage. Shodno tome, navedeni Pravilnik ili bilo koji drugi podzakonski akt ne može da predstavlja valjan pravni osnov za obradu podataka.

Zakon o zdravstvenom osiguranju (čl. 170) propisuje da se naknade zarada isplaćuju na osnovu izveštaja o privremenoj sprečenosti za rad, tzv. doznaka. Prikupljanje kompletnih ocena lekarskih komisija nije predviđeno nijednom odredbom ovog ili bilo kog drugog zakona te je shodno tome obrada podataka koju je Fond vršio, suprotna Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, nedozvoljena.

S obzirom na izuzetno veliki obim ovakve obrade podataka o ličnosti od strane svih poslodavaca u Republici Srbiji i potom od RFZO, delikatnost podataka koju ocene sadrže i teške posledice njihove eventualne zloupotrebe, a pogotovo na uslovljavanje i uskraćivanje prava na naknadu zarade zaposlenih u slučaju da ne dostave ocene svojim poslodavcima, posebno je ukazano na neophodnost brzog, hitnog otklanjanja nepravilnosti.

Dobro je što je RFZO brzo reagovao na Upozorenje. Ali, moram i ovom prilikom da ukažem da je ovo još jedna potvrda veoma zabrinjavajućeg stanja u oblasti zaštite podataka o ličnosti, lošeg, sasvim neadekvatnog odnosa države prema toj oblasti. Za ilustraciju, podsetiću, da je samo u poslednjih mesec dana na sličan način okončano nekoliko intervencija Poverenika zbog nedozvoljene obrade podataka (u katastru, u zavodima za izvršenje sankcija, u akciji besplatnih udžbenika) od strane državnih organa. Dobro je što su intervencije dale rezultat, ali nije nimalo dobro što se broj problema umesto da se smanjuje, uvećava.

Zato ću i ovom prilikom ponoviti da je ako se žele pozitivne promene u ovoj potpuno zapuštenoj oblasti, neophodan osmišljen, strateški pristup definisan na državnom nivou, koji već godinama, i pored mnoštva upozorenja Poverenika, iz neshvatljivih razloga izostaje."

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...