POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

20. novembar 2023. godine

Deco, vi danas odrastate u svetu gde tehnologija čini neizostavan deo vašeg svakodnevnog života. Internet, društvene mreže i pametni uređaji pružaju vam mnogo prednosti, poput zabave ili učenja, ali isto tako nose i rizike, posebno po pitanju privatnosti.

Naravno da nove tehnologije treba koristiti, ali treba biti oprezan i odgovoran. Vrlo često niste svesni koliko se podataka o ličnosti deli putem društvenih mreža ili igara na internetu. Uvek dobro razmislite koje ćete podatke da podelite onlajn, ili koje ćete informacije dati ili čemu sve odobriti pristup npr. prilikom otvaranja naloga na nekoj društvenoj mreži ili prilikom preuzimanja neke aplikacije ili igrice. Izbegavajte objavljivanje podataka poput imena i prezimena, adrese, telefonskog broja ili ličnih detalja koji bi mogli biti iskorišćeni u svrhe koje nikako ne želite (kao što isto zapravo ne biste rekli nepoznatoj osobi koju sretnete na ulici).

Razmislite pre objavljivanja ili deljenja fotografija ili video zapisa, i to, kako svojih, tako i vama bliskih i dragih osoba, članova porodice, drugova i drugarica i sl. Fotografije i video zapisi mogu otkriti mnogo informacija o vama (npr. lokaciju na kojoj živite, u koju školu idete, u koji park ili kafić odlazite i sl.), pa je važno da budete oprezni s njihovim deljenjem. Da li biste neku svoju fotografiju koju ste okačili na vašem nalogu na društvenoj mreži, okačili npr. u holu škole ili na bilbordu na ulici da je svi vide? A internet je mnogo širi, nije ograničen na školu, ulicu, grad…

Na vreme mislite o tome ko će sve moći da vidi vaše objave koje sadrže podatke o ličnosti, tj. da li ste obezbedili da sadržaje koje delite mogu da vide samo oni kojima ste vi to omogućili ili su dostupni širem krugu ljudi, kao i da li ste sam nalog obezbedili dovoljno jakom šifrom koja neće moći lako da se otkrije (npr. datum rođenja, ime nekog bliskog, ime kućnog ljubimca i sl.).

Takođe, da li želite da vaše šale koje razmenjujete sa drugovima, spremanje za izlazak, zabeležen trenutak u kom se glupirate sami ili sa drugovima, drugaricama... vide roditelji vaših drugova, vaši nastavnici  i sl, a jednoga dana možda i neko drugi do čijeg mišljenja će vam biti jako stalo, kao i da li ćete time povrediti još nečiju privatnost i to bez njegovog pristanka.

Deljenjem informacija o sebi možete biti izloženi raznim problemima, jer može doći i do zloupotrebe vaših podataka od strane onih koji nemaju baš najbolje namere, pa i dovođenja u ozbiljnu opasnost ili izloženost komentarima zlonamernih ljudi.

Uvek imajte na umu da ono što se jednom objavi na internetu može ostati tamo zauvek. Pokušajte da shvatite da neke objave mogu da imaju dugoročne posledice na vašu budućnost.

Razgovarajte s roditeljima, starijom braćom, sestrama, ili sa nekom drugom starijom osobom iz svog okruženja u koju imate poverenja, o sigurnosti na internetu. Ponekad mogu imati korisne savete koji vam mogu pomoći.

Pogledajte i brošuru “Podaci o ličnosti su naše blago, kako ih možemo zaštititi?” koja je objavljena na internet prezentaciji (stranici) Poverenika.

Kao društvo, imamo odgovornost da obezbedimo sigurno okruženje za rast i razvoj dece. To uključuje i pravilnu zaštitu njihove privatnosti. Razvijanje svesti o važnosti zaštite privatnosti dece treba biti kontinuirani proces koji uključuje decu, roditelje, škole, tehnološke kompanije i društvo u celini.

 

Poverenik Milan Marinović i njegova Stručna služba žele vam srećan Svetski dan deteta.

 

Dan dece 2023


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...