POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Izvor: "Blic"

Naslov ovog teksta neko bi mogao doživeti kao mešanje Poverenika za informacije u dnevnu politiku, kao podršku trenutno vrlo aktuelnim zalaganjima za decentralizaciju. Ali, nije to u pitanju. Radi se o nečem sasvim drugom.

Na taj naslov me asocirao ovih dana takođe aktuelan slučaj u kome je Republičko javno tužilaštvo (RJT) tužbom Upravnom sudu zatražilo poništaj rešenja Poverenika kojim je on Višem sudu u Beogradu naložio da odbrani okrivljenih da kopiju audio-vizuelnog zapisa jednog saslušanja. Prethodno je Viši sud sam dao transkript tog audio-vizuelnog zapisa, a pošto je izražena sumnja da je transkript verodostojan odbio da da audio vizuelne kopije! Poverenik je po žalbi polazeći i od toga da je stavljanje tih kopija na raspolaganje odbrani najbolji, zapravo, jedini način da se sumnja otkloni doneo rešenje kojim je naložio da se to učini, pošto se na kopiji prethodno zaštite podaci o ličnosti. A RJT je zatražilo poništaj tog rešenja!

Ne bih ovom prilikom o razlozima navedenim u tužbi RJT. Osim o jednom. O tvrdnji RJT i Višeg suda da za postupanje po rešenju Poverenika „nema tehničkih mogućnosti“. Zaista me iznenadila, jer gotovo istovremeno, opštinsko veće Opštine Vladičin Han je postupajući po sličnom nalogu Poverenika, dostavilo tražiocu kopiju audio-vizuelnog zapisa pošto je prethodno izvršilo “depersonalizaciju”, zaštitilo podatke o ličnosti.

U savremenim uslovima nije nimalo komplikovano zaštititi podatke o ličnosti na audio i video snimcima, to spada u prostije efekte u obradi audio video materijala, a softveri za to se mogu lako naći i u besplatnim opcijama.

Zato “tehološka superiornost” organa vlasti u Vladičinom Hanu u odnosu na prestoničke samo u šali opravdava predlog za preselenje glavnog grada. Ali, šalu na stranu, ozbiljno bi trebalo da upozori na nešto drugo, veoma važno. Na obavezu svih organa vlasti da radi kvalitetnijeg i bržeg ostvarivanja prava građana, bar u minimalnoj meri, svoju praksu usklađuju sa savremenim tehničkim i tehnološkim dostignućima.

Zbirni mesečni statistički podaci

na dan 30.4.2024.
U PROCEDURI: 13.910
OBRAĐENO: 154.656

Opširnije...